Амин дэмээр баялаг хүүхдийн хоолны жорууд
Унших хугацаа: 4 minutes
Хүүхдүүд маань мөөмнөөсөө гараад хоол идэх сонирхолтой болоод ирлээ шүү. Тэгвэл бид нар юу хийж хүүхдүүдээ өгвөл тохиромжтой вэ? Бүгдээрээ хийхэд амархан шилдэг 5 хүүхдийн хоолны жоруудыг сурцгаая.
Амтлаг өтгөн шөл
Орц:
- Үхрийн мах- 300 гр
- Төмс- 2 ширхэг
- Лууван- 1 ширхэг
- Лаврын навч- 2 ширхэг
- Будаа- 1 аяга
- Хар перц- 1 х\х
- Давс- 2 х\х
- Ногоон сонгино- 1 ширхэг
- Далайн байцаа – 1 ширхэг
Хийх арга: Махыг жижиглэн хэрчинэ, хүнсний ногоог хальслан дунд зэргийн хэрчинэ. Битүү чанагчиндаа бага зэрэг ургамлын тос хийгээд мах төмс ногоогоо шарна. Үүний дараагаа ус хийж, давс, перец, лаврын навч зэргээ хийн ойролцоогоор 1 цаг буцалгана. Энэ дундуур будаагаа сайтар угаан цэвэрлээд, агшаана. Хэсэг хормын дараа өтгөн бор өнгийн шөл бэлэн болох бөгөөд зурагт үзүүлсний дагуу будааг байрлуулж, далайн байцаагаар нүд амыг нь хийвэл, хүүхэд идэхэд сонирхолтой хирнээ амттай байх болно.
Алимны нухаш
Орц: Алим – том бол 5-10 ширхэг, жижиг бол 10-15 ширхэг
Хийх арга: Алимаа хальслаад голыг нь авч цэвэрлэнэ. Дараа нь зурагт үзүүлсний дагуу зүсч, саванд хийгээд буцалгана. Ус алимыг дөнгөж бүрхэх төдий хэмжээтэй байх ёстой. Нухаш хийхэд тохиромжтой зөөлөн болтол буцалгасны дараа холигчид хийж хутгаад л бэлэн боллоо. Бэлэн болсон нухшаа мөс хөлдөөх зориулалтын саванд хийж хөлдөөгөөрэй.
Загасны шөл
Орц:
- Загасны булан (100 гр орчим)
- Хагас төмс
- Нэг халбага цагаан өнгөлсөн будаа
- Хагас лууван
- Жижиг сонгино
- Нэг халбага цөцгийн тос
- Хоёр аяга буцалсан ус
- Бага зэрэг давс
Хийх арга: Хүүхдэд зориулсан загасны шөлийг маш хурдан бэлтгэдэг, гэхдээ та зөв үйлдлийн дарааллыг дагаж мөрдвөл л болно. Нэгдүгээрт, будаагаа бага зэрэг хүйтэн усаар дүүргээд зөөлөн болтол буцалгана. Буцалж байх үед бид загасыг яс, арьснаас цэвэрлээд зайлж, буцалсан усаар дүүргээд хоол хийхээр тохируулна.
Энэ үед сонгино, гурван сараалжтай лууван, төмсөө хэрчинэ. Яргай загас хөвж, бэлэн болсон нь илт болмогц (ихэвчлэн 7-10 минут шаардагдана) гаргаад хойш тавь.
Загасны шөл дээр боловсруулсан хүнсний ногоо нэмээд зөөлөн болтол нь чанаж болгоно. Дараа нь тэнд будаа нэмээд бүх массыг хоёр минутын турш галд байлга.
Хүүхдийн тавган дээр чанасан загас, давс, өвсийг шууд нэмнэ. Энэ бол нялх хүүхдийн дуртай найрлагаар нөхөж болох хамгийн энгийн жор юм. Санах гол зүйл бол хүүхдийн загасны шөлөнд буурцагт ургамал, байцаа оруулахгүй байвал сайн.
Овъёостой банана
Орц:
- 3 ц/х овьёос
- 3 ц/х сүү
- Тал банана
Хийх арга : Сүүгээ бүлээтгээд овьёстойгоо хольж зөөлөртөл нь байлгана. Банана-г няцлаад зөөлрүүлсэн овьёстойгоо холино. Шарах зуухаа 2 минут халаана. Халаасан шарах зуухандаа зуурмагаа хийгээд 170 градуст 15 минут байлгана. Бэлэн болж биежсэн зуурмагыг нарийн урт хэмжээтэй хэрчинэ.
Луувангийн нухаш
Орц:
- Лууван /хүссэн хэмжээгээр/
- Ус
Хийх арга: Хүссэн хэмжээгээрээ луувангаа хальслаад 20-25 минут жигнэнэ. Бэлэн болсон лууван дээрээ бага зэргийн ус /луувангийн шүүс ч байж болно/ нэмээд холигчоор хутгана. Хүүхэд томрох бүр өөр төрлийн ногоог нэмж хийж болдог. Бэлэн болсон нухшаа мөс хөлдөөх зориулалтын саванд хийж хөлдөөгөөд 3 сар хүртэлх хугацаанд хадгалж, хэрэглэж болно. За тэгээд манайхан хүүхдүүддээ хөөрхөн сонирхолтой гоё хоол хийгээд байж дээ. Удахгүй илүү олон сонирхолтой хоолны жор оруулах болхоор та e-mail – ээ үлдээж болно шүү
Холбоотой нийтлэл